De veranderingen per 1 januari 2018 op een rij

Onze pensioenregeling is per 1 januari 2018 veranderd. De standaard pensioenleeftijd is omhoog gegaan van 67 naar 68 jaar. Dat is het gevolg van fiscale maatregelen van de overheid. Hier vindt u de belangrijkste veranderingen op een rij.

U bouwt vanaf 2018 pensioen op tot u 68 jaar wordt

Omdat we met z’n allen steeds langer leven besloot de overheid de fiscale pensioenleeftijd op 1 januari 2018 te verhogen van 67 naar 68 jaar. Ook de AOW-leeftijd gaat vanaf 2022 waarschijnlijk verder omhoog. Cao-partijen in de Houthandel besloten de pensioenrichtleeftijd in onze pensioenregeling ook te verhogen naar 68 jaar per 1 januari 2018. De pensioenrichtleeftijd van 68 jaar betekent dat u vanaf 1 januari 2018 pensioen opbouwt tot u 68 jaar wordt.

We rekenen uw pensioenaanspraken om naar 68 jaar

Het pensioen dat u tot nu opbouwde, behoudt zijn waarde en wordt omgerekend naar 68 jaar. U ontving van ons begin 2018 een brief met informatie over wat de verhoging van de pensioenleeftijd voor uw pensioen betekent.

Eerder met pensioen gaan blijft mogelijk

U kunt met pensioen vanaf 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd. Dat kan nog steeds. Uw maandelijkse pensioenuitkering wordt daardoor lager en u bouwt minder lang pensioen op. Wilt u weten wat de gevolgen voor uw pensioen precies zijn als u eerder wilt stoppen? Met onze pensioenplanner berekent u dat eenvoudig zelf.

U heeft een invaliditeitspensioenuitkering

U ontvangt deze uitkering maandelijks of één keer per jaar. Uw uitkering stopt als u 65 jaar wordt. Dit verandert niet.

Wat verandert er nog meer?

In 2018 blijft het opbouwpercentage 1,875%. Ook het premiepercentage verandert in 2018 niet. Op 1 januari 2018 zijn, net als elk jaar, de franchise en het maximum pensioengevend salaris aangepast.

Veelgestelde vragen


We berekenen voor alle deelnemers wat de verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar betekent. Per persoon rekenen we de pensioenaanspraken om naar 68 jaar. U ontvangt van ons in 2018 een brief. Hierin leest u wat de verhoging van de pensioenleeftijd voor u betekent. Alle bedragen ziet u straks ook op uw pensioenoverzicht 2018. U ontvangt uw pensioenoverzicht elk jaar uiterlijk op 1 oktober. De nieuwe bedragen vindt u vanaf het 2e kwartaal 2018 ook op mijnpensioenoverzicht.nl.

Op svb.nl berekent u uw AOW-leeftijd eenvoudig zelf.

Ja, dat kan. 6 maanden voordat u uw AOW-leeftijd bereikt, ontvangt u van ons de aanvraagformulieren voor uw pensioen. Hierop kunt u aangeven dat u uw pensioen tegelijk met uw AOW wilt laten ingaan.

U mag doorwerken totdat u 70 jaar bent. U bouwt vanaf 2018 pensioen op tot u 68 jaar wordt. Na uw 68e bouwt u geen pensioen meer op. Uw pensioenuitkering wordt wel hoger, omdat uw pensioen later ingaat.

Ja, dat kan. U kiest dan voor deeltijdpensioen. U gaat dan voor een deel met pensioen, maar blijft ook nog voor een deel werken.