Verandert u van baan? Vergeet uw pensioen niet!

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om van baan te veranderen. Maar wist u dat u uw pensioen kunt meenemen naar het pensioenfonds van uw nieuwe werkgever? Dit meeverhuizen van uw pensioen heet waardeoverdracht.

Waar u op moet letten als u van baan verandert

Het is altijd verstandig om na te denken over waarde- overdracht als u van baan wisselt. Of waardeoverdracht  voor u interessant is, hangt af van verschillende dingen.  Hier moet u op letten:

1. Wat voor pensioenregeling heeft  uw nieuwe pensioenfonds? Pensioenfonds Houthandel heeft een zogeheten ‘salaris/ diensttijdregeling’. Dat betekent dat de hoogte van uw  levenslange pensioen in principe vaststaat. Maar er zijn ook pensioenregelingen waarbij de premie wordt belegd en het eindbedrag niet vaststaat. Dat zijn dus twee  verschillende regelingen die je niet zomaar met elkaar kunt vergelijken. Roep daarbij eventueel de hulp in van een deskundige.

2. Hoe flexibel is uw nieuwe pensioenfonds? In de ene pensioenregeling is er meer mogelijk dan in  de andere. Bij sommige uitvoerders kan je eerder met  pensioen dan bij andere. Ook op het gebied van deeltijdpensioen en andere keuzemogelijkheden verschillen  pensioenregelingen. Meestal geldt: hoe meer keuze, hoe beter u het pensioen op uw eigen situatie kunt afstemmen.

3. Hoe financieel gezond is uw nieuwe pensioenfonds? De financiële positie is ook belangrijk bij waardeoverdracht. Een financieel gezond fonds kan later niet alleen uw pensioen uitbetalen, maar kan het misschien ook  verhogen met de gemiddelde prijsstijging.

Kleine pensioenen verhuizen automatisch mee

Hoe vaak bent u al van baan gewisseld? Het aantal baanwissels was nog nooit zo hoog als de laatste jaren. Maar wist u ook dat mensen die vaak van baan wisselen ook vaker kleine pensioenen opbouwen via verschillende pensioenfondsen? Per 1 januari zijn er nieuwe regels voor kleine pensioenen.

Automatische waardeoverdracht
In de nieuwe wet is geregeld dat pensioenfondsen mogen kiezen om een klein pensioen tot € 484,09 (2019) bruto per jaar automatisch met u mee te verhuizen als u van baan wisselt. Ons pensioenfonds kiest daar ook voor. U hoeft daar dan zelf niks voor te regelen.